MetJetOnline

Verbeter je schrijfstijl | Boekreview

Selfmade. Autodidact. Entrepreneur. Call it whatever you want: ik doe het zelf. Altijd al gedaan ook trouwens. Sure; ik heb mijn Hbo-opleiding communicatie keurig afgerond. Maar eigenlijk wist ik al vanaf dag 1: dit wordt ‘m niet. Te veel woorden. Te veel regeltjes. Te saai. Het enige lichtpuntje was marketing, maar dat was echt een ieniemienie onderdeel. En dat is nog een understatement. Anyway… ik ben dus van de zelfontwikkeling. En ik houd van lezen. 1 + 1 = 3, want in dit geval deel ik mijn kennis graag met jou. Hiep Hoi.

Stijlgids
Elke maand dus een boek uit mijn giga-boekenkast. Heb je een must read? Laat het dan vooral weten! Deze maand: Verbeter je schrijfstijl van Wim Daniëls. De belofte? Een stijlgids voor iedereen die aantrekkelijker en overtuigender wil schrijven. Klinkt aantrekkelijk. En ik moet zeggen dat de eerste indruk goed was. Klein boekje, goede kleuren. En ja; Wim snapt zelf ook prima hoe hij zijn boodschap aantrekkelijk kan verpakken. Kortom: leest lekker weg.

Schrijven is schrappen
“Schrijven is gemakkelijk. Het enige wat je moet doen, is het schrappen van de verkeerde woorden.” Aldus een geciteerde uitspraak van Mark Twain als je het boek opent. Is het echt zo simpel? Voor mij wel. Maar uit ervaring weet ik, dat het voor anderen een enórm struikelblok kan zijn. En let’s be honest; mijn eigen schrijfstijl is ook nog niet perfect. Hoeft ook niet. Het is immers mijn schrijfstijl.

Grote lijnen & inhoud
Terug naar het boek. ‘Verbeter je schrijfstijl’ is ingedeeld in 8 hoofdstukken die eigenlijk weer onder te zijn verdelen in 2 fasen. Hoofdstuk 1 & 2 gaan over de doelgroep en de tekstsoort. Hiermee zet je volgens Wim de grote lijnen uit. Ben ik het volledig mee eens. Het is zelfs een stap die ik in mijn eigen enthousiasme nog weleens over het hoofd wil zien. Ik ben namelijk meer het type ‘eerst praten, dan denken’ of ‘let’s gooooo’. Aanstekelijk, maar niet altijd heel handig. Tja, na 36 jaar heb ik me erbij neergelegd.

Altijd hardop lezen
Dan de 2e fase. Bestaande uit hoofdstukken over woordgebruik, spelling, zinsbouw, leestekens en opbouw. Allemaal zaken die relevant zijn voor het lekker lezen van een tekst. En voor het bepalen van jouw stijl. Want: wat is jouw stijl? Sluit die aan bij de eerder genoemde doelgroep en het soort tekst? Dat is aan jou en je lezer. Mijn tip: lees je eigen tekst altijd – en dan ook echt altijd- hardop voor. Struikel je over een bepaald woord of een zinsopbouw? Verander het. Direct. Een tekst moet vloeiend te lezen én te begrijpen zijn.

Inhoud voor vorm
Tot slot nog de vormgeving. Een belangrijke voorwaarde om je tekst überhaupt onder de aandacht te krijgen. Vormgeving kan je tekst bij voorbaat al op voorsprong of achterstand zetten. Een onleesbaar font? Niet handig. Oudere doelgroep? Groter lettertype. Kinderen? Gebruik kleur. Zakelijk? Houd het clean. Natuurlijk: inhoud gaat voor vorm. Maar als je toch bezig bent, kun je er beter voor zorgen dat jouw tekst er op haar best uitziet. Toch?

Lekker boek!
Conclusie: ‘Verbeter je schrijfstijl’ is een bevestiging van de schrijfstijl die ik mezelf heb aangeleerd. En waar ik nog weleens kan twijfelen over het gebruik van de juiste -mannelijke of vrouwelijke- vorm, zegt Wim resoluut: “Kies, zo is mijn advies, het verwijswoord dat je gevoelsmatig het beste vindt. Sommige taalveranderingen mag je zelf een zetje in de juiste richting geven.” Een aanrader dus voor iedereen die nog even wil weten ‘hoe het ook alweer heurt’ en hoe je het naar eigen inzicht in kan zetten.